Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om konsthantverk

Konsthantverk har länge befunnit sig någonstans mittemellan: pendlande mellan funktion, utsmyckning och begreppsmässig kritik. Under de senaste decennierna har debatten ofta fastnat på dessa punkter, då man med svårighet har försökt enas om en gemensam identitet eller ståndpunkt. Det bedrägliga i denna strävan kan avslöja konsthantverkets största tillgångar: återhämtningsförmåga, anpassningsförmåga och en trojansk förmåga att förklä sig och nästan omärkbart gå in i andra områden och diskussioner. Denna flexibilitet är visserligen lovvärd men den kan ge intryck av att konsthantverk enbart frodas i små specialiserade yrkes- och utbildningsgemenskaper.

Gemenskaper som tydligt lär ut konsthantverksmetoder är nödvändiga. Internationellt sett blir de också alltmer sällsynta. Men det återspeglar inte konsthantverkets verkliga styrka. Metoderna finns förklädda runt omkring oss: i design som uppehåller sig vid materiella intressen, i konst som handlar om arbetets värde eller vårt förhållande till tid – och till och med, i litteratur och film, i form av rollfigurers personliga eller kulturella identiteter. Komplexiteten i konsthantverkets identitet kan förklaras, åtminstone delvis, av dess bredd. Som område är konsthantverket litet, men om vi ser till det värde som återfinns i olika kreativa sammanhang är dess närvaro och inflytande enormt.

Avgångsstudenterna som ställer ut här har studerat i olika sammanhang som värdesätter konsthantverkets särskilda betydelse i dagens samhälle. Men när de lämnar dessa fackstudier är det också värt att minnas att den betydelse och det bidrag som konsthantverk ger våra liv förekommer på många fler ställen än där konsthantverk nämns. Och om du anser att konsthantverk påverkar andra kreativa områden som ännu inte har insett detta samband, är det nu din uppgift att lära ut det. Vi lever i en tidsålder då sammanhållningen är hotad, murar – både verkliga och metaforiska – byggs i snabb takt upp. Mycket energi läggs beklagligt nog på att definiera skillnader. Samtidigt som bredden har vållat besvär för konsthantverkets identitet under flera decennier är den tid vi lever i just nu, kanske den allra bästa för att hylla det samtida konsthantverkets återhämtnings- och anpassningsförmåga som områdets största tillgångar.

 


Jessica Hemmings
Professor i konsthantverk på HDK

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2017-05-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?