Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Oda Homlong - Det behöver inte bli rörigt bara för att det är rörligt - Design som motverkar stillasittande i klassrummet

Det är djupt rotat i skolan att klassrummet är en plats där barnen förväntas sitta stilla. För många fortsätter stillasittandet framför datorer efter skoltid. Samtidigt visar forskning att stillasittande ger ökad risk för muskelskador, ett flertal sjukdomar och för tidig död. Stillasittandet är dessutom ett oberoende hälsoproblem och kan därför inte kompenseras med träning. Jag har i detta projekt försökt att ta beslut baserat på barnens behov i första hand med syftet att undersöka hur klassrumsmöbler kan stimulera elever att bli mer aktiva i sin vardag. Målet har varit att designa en möbel som stimulerar till fysisk aktivitet för elever under lektionstid. För att ta reda på vilken typ av aktivitet som man kan göra under lektionstid utan att påverka studiero och koncentration i klassrummet har jag samarbetat med en tredjeklass. Resultatet blev en add-on till den befintliga stol som eleverna hade i klassrummet.

Oda Homlong
Det behöver inte bli rörigt bara för att det är rörligt - Design som motverkar stillasittande i klassrummet
oda@klaren.se
0735 73 55 82
Instagram: @Homlong_interior

Foto: Ekaterina Lukoshkova

Sidansvarig: Carina Krantz|Sidan uppdaterades: 2017-05-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?